Vývoj svetovej obchodnej dominancie - Grančay, Nóra
Príspevok pojednáva o ekonomickej sile najväčších exportérov a importérov sveta z dvoch aspektov: z pohľadu ich umiestnenia v rebríčku podľa hodnoty dovozu a vývozu a z pohľadu počtu štátov, pre ktoré sú tieto dominantné ekonomiky v obchode prvoradé. Analyzuje vývoj a príčiny zmien postavenia jednotlivých dominantných ekonomík vo svetovom obchode. V závere sú vyhodnotené zmeny v rozdelení sfér obchodného vplyvu na základe vývoja týchto dvoch indikátorov.