Inštitucionalizácia zahraničnej politiky Európskej únie - Harakaľová, Ľubica, 1963-
Po prijatí Lisabonskej zmluvy vstúpili do realizácie zahraničnej politiky Európskej únie noví aktéri – predseda Európskej rady a Vysoký predstaviteľ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Analýza kompetencií jednotlivých aktérov zahraničnej politiky EÚ a dopad nových pozícií na jestvujúcu štruktúru zahraničnej politiky a jej zmeny po prijatí Lisabonskej zmluvy. Analýza vzťahov medzi jednotlivými orgánmi a inštitúciami EÚ v otázke zahraničnej politiky. Nevyjasnenosť právomocí inštitúcii EÚ a jej predstaviteľov v otázkach vonkajšej reprezentácie EÚ.