Financovanie dodávateľských reťazcov - Jančíková, Eva, 1960-
Pri financovaní dodávateľských reťazcov sa využívajú tradičné formy obchodného financovania, akými sú financovanie v rámci akreditívov, faktoringu a forfaitingu. V posledných desaťročiach došlo k výraznému rozvoju obchodovania v rámci dodávateľských reťazcov a tým aj k posunu platobných podmienok od dokumentárnych akreditívov a inkás k otvorenému účtu. Banky sa snažili nájsť nový produkt, ktorý by poskytoval výhody akreditívov a otvorených účtov. Výsledkom je nový bankový produkt nazývaný bankovým platobným záväzkom (Bank payment obligation - BPO), ktorý umožňuje bankám ponúkať flexibilné služby na zmiernenie rizika a financovanie v celom dodávateľskom reťazci.