Oficiálna rozvojová pomoc so zameraním na EÚ a krajiny subsaharskej Afriky - Baumgartner, Boris
EÚ patrí k najväčším donorom ODA na svete a skoro polovica bilaterálnej ODA smeruje do subsaharskej Afriky. V súčasnosti až 34 krajín tohto regiónu patrí k skupine najmenej rozvinutých krajín a táto pomoc v niektorých prípadoch dosahuje aj násobky ich celkového ročného exportu. V blízkej budúcnosti tieto štáty nebudú schopné nahradiť príjmy z ODA inými príjmami. EÚ by sa mala v budúcnosti podieľať na riešení, ktoré by vytvorilo podmienky na pokles závislosti rozvojových krajín v subsaharskej Afrike od tejto pomoci.