Nepriame nástroje environmentálnej politiky - Válek, Juraj, 1981-
Najväčšie problémy životného prostredia sa prejavujú v súvislosti s ekonomickou aktivitou, ktorá vyvoláva klimatické zmeny, eróziu pôdy, znižovanie biodiverzity, znečisťovanie vôd a vzduchu, nárast odpadov a najmä vyčerpávanie prírodných zdrojov. Systém ľudského rozvoja v súčasnosti je založený na rastúcej spotrebe, závislosti od fosílnych palív, rastúcej ľudskej populácii a neefektívnym využívaním prírodných zdrojov. Udržateľnosť životného prostredia a predchádzanie negatívnym vplyvom sa stáva nevyhnutnou súčasťou hospodárskej politiky každého štátu. Nepriame nástroje slúžia na dosiahnutie udržateľného rozvoja.