Zvyšovanie kvality služieb a riadenie nákladov v nemocniciach na Slovensku - Jantošová, Lucia
Zdravotná starostlivosť patrí do kategórie služieb, pri ktorej zamestnanci, teda zdravotnícky a nezdravotnícky personál, prevažne poskytuje svoje výkony pacientovi ako hlavnému zákazníkovi. V prípade zdravotnej starostlivosti a jej poskytovania je dôležitým prostriedkom aj samotné prístrojové vybavenie, a však personál predstavuje definujúci prvok pri vykonávaní a poskytovaní služieb. Pre dosiahnutie kvality života pacientov a ich spokojnosti ako zákazníkov je potrebné zdravotníctvo poskytovať tak, aby boli splnené očakávania a želania pacientov. Cieľom poskytovania zdravotníckych služieb je skĺbiť ekonomickú stránku procesu s výsledným výkonom, teda dosiahnuť vyššie blaho pacienta a jeho spokojnosť, pričom poskytovateľ musí spĺňať definované štandardy, ktorými sú faktory kvality a riziká, času a priestoru, ako aj nákladovej efektívnosti a výkonnosti.