Slovenský finančný sektor z pohľadu finančnej stability - Lintner, Viktor
Vývoj v domácom finančnom sektore počas roka 2014 a začiatku roka 2015 prebiehal na pozadí mierne sa zlepšujúcej makroekonomickej situácie v zahraničí i na Slovensku. Rozhodujúcim faktorom určujúcim mnohé z pozorovaných trendov bolo prostredie nízkych úrokových sadzieb. V bankovom sektore sa to prejavilo najmä vo forme pokračujúceho dynamického rastu objemu retailových úverov, ktorý úzko súvisel s rastúcou mierou zadlženosti v sektore domácností. Pozitívnym momentom bolo, že po dlhšom čase sa mierne oživil aj trh úverov podnikom. Ziskovosť bankového sektora za rok 2014 sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom nezmenila, keď pokles úrokových marží na úveroch kompenzoval rastúci objem úverov. Došlo k zastaveniu nárastu ukazovateľov primeranosti vlastných zdrojov, aktuálnu úroveň solventnosti bánk však možno považovať za dostatočne veľkú. Pokračujúci pokles výnosov z aktív kryjúcich technické rezervy vytváral tlak na finančnú pozíciu poistného sektora. Významným trendom v rámci druhého piliera dôchodkového sporenia bol nárast podielu akciovej zložky v portfóliách niektorých dôchodkových fondov.