Vybrané aspekty neoprávneného podnikania na finančnom trhu - Barri, Ivan
Národná banka Slovenska v rámci výkonu svojich činností, predovšetkým v oblasti dohľadu nad finančným trhom, sa stretla s nejedným prípadom, keď spotrebiteľom na finančnom trhu ponúkali finančné služby subjekty, niekedy dokonca fyzické osoby, ktoré neboli oprávnené na ich poskytovanie. Takáto situácia narúša základné pravidlá fungovania finančných trhov, kde poskytovatelia finančných služieb môžu ponúkať svoje služby spravidla iba vtedy, ak spĺňajú regulatórne požiadavky na ich výkon a zároveň naň získajú oprávnenie od Národnej banky Slovenska. Druhým, nemenej podstatným aspektom tohto javu je povinnosť Národnej banky Slovenska tieto skutočnosti skúmať a v rámci dohľadu ich vyhodnocovať a následne sankcionovať.