Spôsobilosť budúcich manažérov cestovného ruchu požadované na vybraných webových portáloch - Ferencová, Martina
Komunikačné a manažérske spôsobilosti ľudských zdrojov majú v podnikoch cestovného ruchu svoje opodstatnenie. Práve preto by mali byť súčasťou osobnostných predpokladov personálu v podnikoch cestovného ruchu pri ich prijímaní do zamestnania. Otázkou zostáva, či ich zamestnávatelia hotelov, reštauračných zariadení, cestovných kancelárií, informačných centier a pod. od uchádzačov o pracovné miesta reálne vyžadujú.