Zdaňovanie príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti v roku 2015 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Fyzická osoba, ktorá v pracovnoprávnych vzťahoch alebo obdobných vzťahoch vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu, sa nazýva zamestnanec. Čistú mzdu zamestnanca ovplyvňuje niekoľko faktorov. V prvom rade je to výška poistného (odvodov), ktoré je povinný odviesť zamestnávateľ z hrubého zdaniteľného príjmu zamestnanca a tiež výška preddavku na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktorý závisí od výšky zdaniteľnej mzdy a sadzby dane.