Právna úprava skončenia pracovného pomeru - Thurzová, Marta
Skončenie pracovného pomeru upravuje § 59 Zákonníka práce. Z kogentnej povahy tohto ustanovenia vyplýva, že pracovný pomer sa ukončí na základe vôľového konania jeho subjektov a to jedným z právnych úkonov taxatívne uvedených v tomto ustanovení alebo na základe iných skutočností, ako napríklad v prípade cudzinca alebo osoby bez štátnej príslušnosti alebo zo zákona alebo v dôsledku smrti zamestnanca či uplynutia doby v prípade pracovného pomeru na určitú dobu.