Nekryté peniaze vo svetovej ekonomike - zhodnotenie príkladu kamenných peňazí ostrova Yap - Grančay, Martin, 1984-2024
Kamenné kruhy z mikronézskeho ostrova Yap sú často označované za príklad symbolických peňazí bez akejkoľvek reálnej hodnoty a právneho základu, t. j. nekrytých peňazí, ktoré sa často používajú v monetárnych modeloch. Správnosť tohto zaradenia závisí od použitej definície vnútornej hodnoty a od skúmaného časového obdobia. V období pred ich dokázateľnou daňovou hodnotou kamenné kruhy spĺňali charakteristiky nekrytých peňazí, neskôr sa však ich štatút začal podobať súčasnému obeživu – nejde o tzv. nekryté peniaze z monetárnych modelov, pretože majú čiastočne reálnu hodnotu a čiastočne je ich hodnota potvrdená legislatívne.