Michael Foucalt: Minulosť a súčasnosť k niektorým otázkam sociálnej kontroly - Buraj, Ivan
Súčasná spoločnosť, ktorá prešla od disciplinárnej respektíve "panoptickej" spoločnosti ku spoločnosti kontroly. Problém sociálnej kontroly ako mnohostranného sociálneho útvaru, v ktorom sa prelínajú a navzájom dopĺňajú rozličné formy a spôsoby kontroly.