Verný a pravdivý obraz a legislatívne požiadavky na jeho preskúmanie vo svetle súčasných vývojových tendencií finančného účtovníctva - Podmanická, Martina, 1977-
Účtovníctvo disponuje množstvom jemu vlastných kontrolných prvkov alebo nástrojov, ktoré umožňujú preventívnu ako aj následnú ekonomickú kontrolu rôznych hospodárskych javov. V tomto ohľade je pre účtovníctvo typická kontrola formálnej a vecnej správnosti účtovníctva. Spoluzodpovednosť za vernosť a pravdivosť informácií v účtovnej závierke nesie výbor pre audit.