Vedomostná ekonomika – regionálne disparity v kontexte kohéznej politiky v podmienkach SR - Rajčáková, Eva
Významným znakom regionálnej štruktúry Slovenska sú regionálne rozdiely. V transformačnom období sa regióny s rozdielnym potenciálom, predpokladmi a „schopnosťou“ reagovať na podmienky trhovej ekonomiky rozvíjali diferencovane. Významný vplyv mali aj tendencie globálneho svetového vývoja, ktoré v čase finančnej a hospodárskej krízy negatívne ovplyvnili nielen vývoj a stav makroekonomického a sociálneho prostredia, ale aj rozvoj regiónov. Výsledkom komplexu zložitých procesov je priestorovo diferencovaná regionálna štruktúra Slovenska s regionálnymi rozdielmi a znakmi polarizácie. Jednou z možností, ako „zastaviť“ alebo zmierniť prehlbovania regionálnych disparít je cielená a účinná regionálna politika, ktorá je, okrem efektívneho využívania endogénnych regionálnych potenciálov a zdrojov, spojená s využívaním nástrojov kohéznej politiky EÚ 2007 – 2013.