Konvergencia tranzitívnych ekonomík k európskym štandardom - Fifeková, Elena
Miesto inštitúcií v procese transformácie krajín Európskej únie a krajín Východného partnerstva. Úloha Európskej únie v podpore inštituconálnej konvergencie tranzitívnych ekonomík. Súčasná úroveň inštitucionálnej kvality. Efektívna verejná správa. Indikátory kvality verejnej správy kohéznych ekonomík v rokoch 1996-2013. Vplyv jednotlivých ukazovateľov ekonomickej slobody na vývoj ekonomickej výkonnosti. Analýza príčin rozdielnej ekonomickej výkonnosti krajín naznačuje, že inštitucionálna kvalita významným spôsobom determinuje jej ekonomický rozvoj. V prípade krajín Východného partnerstva nedošlo v dostatočnej miere k priblíženiu sa k inštitucionálnemu štandardu vyspelých ekonomík.