Eurozóna na ceste k optimálnej menovej oblasti? - Držka, Michal, 1989-
Teória optimálnej menovej oblasti zaznamenala významnú obrodu po roku 2008. Príčinou jej aktuálnosti je globálna finančná a hospodárska kríza, ktorá v eurozóne rezultovala do vzniku dlhovej krízy a všeobecných ekonomických problémov vo viacerých členských štátoch menovej únie. Príspevok skúma do akej miery spĺňala v čase vzniku eurozóna podmienky stanovené Teóriou optimálnej menovej oblasti. Miera protikrízových opatrení prijatých európskymi inštitúciami a členskými štátmi ktoré približujú eurozónu k optimálnemu stavu. Verifikácia predpokladu, že eurozóna je na ceste k Optimálnej menovej oblasti a prijaté opatrenia napomôžu predchádzať vzniku a lepšiemu vyrovnávaniu sa s asymetrickými šokmi.