Britská politická mapa 2015 - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Parlamentné voľby sa v Spojenom kráľovstve uskutočnili vo štvrtok 7. mája 2015. Britskí voliči mali možnosť rozhodovať o budúcom zložení parlamentu, ale aj vlády. Otázkou bolo, či sa Spojené kráľovstvo vráti k modelu jednofarebnej (väčšinovej) vlády, zachová koaličný model z rokov 2010 – 2015, príp. sa nová vláda bude musieť spoliehať na disciplinovanosť menšiny v parlamente a následné ad hoc koalície. Žiaden z volebných prieskumov nepredpokladal vznik väčšinovej jednofarebnej vlády a dokonca, žiadna zo strán nemala byť schopná získať viac ako 300 kresiel. Úspech Konzervatívnej strany, ktorá vyhrala v 330 obvodoch bol preto prekvapením. Nová vláda Davida Camerona bude musieť riešiť problémy ekonomického a sociálneho charakteru, odkomunikovať budúcnosť Spojeného kráľovstva v Európskej únii ale aj budúcnosť Škótska v Spojenom kráľovstve.