Štruktúra a vek lekárov na Slovensku v kontexte krajín EÚ - Megyesiová, Silvia, 1969-
Starnutie zdravotníckeho personálu môže byť v budúcnosti spojené s problémami v oblasti verejného zdravia obyvateľov krajín EÚ, nakoľko rastúci podiel starších obyvateľov vyspelých krajín bude vytvárať zvýšený dopyt po zdravotnej starostlivosti. Už v súčastnosti je zreteľný trend starnutia lekárov na Slovensku, ale aj v iných krajinách EÚ. Kým priemerný vek lekárov na Slovensku bol v roku 2000 45,4 roka, tak do roku 2013 sa zvýšil na 48,2 roka. Najvyšší priemerný vek lekárov však dosiahli talianski lekári (52,8). V dôsledku zvýšeného dopytu po zdravotnej starostlivosti a obmedzenej ponuky zdravotníckych služieb, ktoré môžu súvisieť s rapídnym starnutím lekárov, môže v budúcnosti dôjsť k rastu cien poskytovanej zdravotnej starostlivosti.