Generácia inteligentných výrobných systémov - Ďurica, Lukáš
Centralizované, hierarchické a upravené hierarchické riadiace architektúry nie sú schopné reagovať na nové požiadavky zákazníckého dopytu a teda nie sú schopné poskytunúť vlastnosti ako je adaptácia a rekonfigurabilita, odolnosť voči poruchám, či škálovateľnosť. S cieľom dosiahnutia požadovaných vlastností, ktoré boli stanovené pre inteligentné výrobné systémy, bolo v posledných dvoch dekádach predstavených niekoľko novogeneračných konceptov. Medzi nich patria aj opísané bionické, holonické, fraktálne, či multiagentové výrobné systémy