Prečo vrana k vrane sadá? porozumejte a pochopte lepšie svojich zákazníkov - Straňák, Dušan
Pokračovanie článku z predchádzajúceho čísla o rozumení si so zákazníkmi a pochopení ich potrieb. Komunikácia a atmosféra obchodných vzťahov. Modelové štýly správania sa osobnosti.