Možnosti bayesovskej štatistiky pri odhade niektorých parametrov v neživotnom poistení - Kotlebová, Eva
V poisťovníctve je odhad parametrov niektorých rozdelení kľúčovou informáciou pre stanovenie poistných sadzieb pri krátkodobých poistných zmluvách. Bayesovský prístup je štandardne využívaným nástrojom analýzy. Príspevok sa zaoberá možnosťami, ako možno bayesovský odhad dvoch často odhadovaných parametrov urobiť kvalitnejším z hľadiska minimalizácie strednej kvadratickej chyby odhadu.