Miera salda vzniku podnikov v SR v rokoch 2007 až 2013 - Šoltés, Erik, 1974-
Analýza priameho vplyvu demografických udalostí podnikov, ako sú ich vznik a zánik, na počet aktívnych podnikov v SR v rokoch 2007 až 2013, regionálne porovnania medzi jednotlivými krajmi SR. Pre účely prierezového a longitudinálneho porovnávania je v článku použitá relatívna miera: miera salda vzniku podnikov. Vlastné analýzy boli realizované na databázach Demografia podnikov 2007 až 2013. Kvantifikácia vplyvu časovej a priestorovej dimenzie na mieru salda vzniku podnikov prostredníctvom GLM procedúry v aplikácii SAS Enterprise Guide. Táto procedúra sofistikovane spája viacfaktorovú analýzu rozptylu a regresnú analýzu. Vďaka nej bolo možné lepšie odhaliť a kvantifikovať regionálne disparity a rozdiely v jednotlivých rokoch sledovaného obdobia.