Vyčíslenie prevádzkového zisku z účtovnej závierky zostavenej podľa slovenských účtovných predpisov - Šrenkel, Ľudovít
Príspevok sa zaoberá pohľadom na jednotlivé položky výkazu ziskov a strát, hodnotí ich vzťah k prevádzkovému zisku a navrhuje rovnicu slúžiacu na výpočet prevádzkového zisku, ktorá zohľadňuje položky slovenských účtovných výkazov. Algoritmus výpočtu prevádzkového zisku na základe údajov prezentovaných v účtovnej závierke zostavenej podľa slovenských účtovných štandardov. Tento ukazovateľ je nazvaný korigovaná novovytvorená hodnota (KNVH) na úrovni prevádzkového zisku pred zdanením (NOPLAT) a čistá novovytvorená hodnota (ČNVH) na úrovni prevádzkového zisku po zdanení (NOPAT). Výhodou tohto algoritmu je, že umožňuje unifikovaný výpočet prevádzkového zisku pre všetky slovenské podnikateľské subjekty.