Prekladová próza po roku 2000 ako jeden z nositeľov ruskej kultúry na Slovensku - Močková Lorková, Zuzana
Útlm záujmu o ruskú literatúru po roku 1989. Znovuobjavenie niektorých titulov z ruskej literatúry aj vďaka činnosti slovenských prekladateľov. Ruská knižná próza na Slovensku v novom tisícročí.