Vzdelanie a vzdelanosť, tenzor napätia vo vývoji spoločnosti - Ponický, Peter
Spoločenské vzťahy vyvolávajúce napätie a sociálny konflikt vychádzajúci z disproporcie vzdelania a pripravenosti na plnenie úloh v spoločnosti, tj. vzdelanosti ľudí. Príčiny a absencia hodnotového systému či reálnych schopností formálne vzdelaných príslušníkov spoločnosti.