Pamäťová odozva informačného a sociálno-ekonomického prostredia v dôsledku ich postupného exploatačného a saturačného znehodnotenia - Turňa, Ľubomír
Príspevok poukazuje na možnosti modelovania pamäťovej odozvy prostredia, prejavujúcej sa ako dôsledok činnosti v ňom vykonávanej. V príspevku je postupne analyzovaných niekoľko modelov, berúcich do úvahy postup pri zohľadňovaní zaťaženia prostredia v dôsledku v ňom sa realizovaných procesov, vedúcich k možnému vzniku pamäťového efektu v tomto prostredí. Napriek tomu, že jednotlivé modely v žiadnom prípade nemôžu pretendovať na úplnosť postihnutia tohto pomerne zložitého problému, poukazujú aspoň aj na procedurálnu náročnosť v rovine matematických postupov pri riešení tejto úlohy. Počas prezentovaných postupov riešenia je vedený komentár s vysvetlením a zdôvodnením jednotlivých krokov.