Prejav dynamických systémov v technickom a sociálnom prostredí - Turňa, Ľubomír
Príspevok sleduje využitie matematického aparátu v prostredí informačnej techniky, príp. aj pri analýze intereagujúcich záujmových skupín v sociálno-ekonomickom prostredí. Po analýze vzťahov možno dôjsť k záveru, že výsledky vedú k dynamickému prejavu, vyúsťujúcemu k periodicky sa opakujúcim javom, podmienenými existenciou limitného cyklu, príp. dokonca atraktoru. Príspevok si kladie za cieľ sledovať jednoduchšie prípady koexistencie v dvojzložkovom systéme v prípade limitne ohraničených podmienok zdieľaných prostriedkov. Pri dosahovaní tohto zámeru budú používané metódy z oblasti nelineárnych dynamických sústav.