Analýza vývoja a vplyv konceptu multikulturalizmu vo svete - Dancáková, Ivana
Široký významový záber konceptu multikulturalizmu a jednotlivé dimenzie, ktoré v sebe tento pojem nesie. Často krát práve v dôsledku nejednotného a nejednoznačného vymedzenia pojmu dochádza k vzniku rozporov ako na akademickej, tak aj na politickej úrovni. Rozdielnosť názorov vniesla rozmanitosť aj do prístupu jednotlivých vlád k vzniknutej multikultúrnej situácii. Na príklade európskych štátov založených na národnom princípe – Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Holandsko a Slovensko, analýza vývoja a vplyvu jednotlivých modelov riešenia multikultúrnej integračnej politiky a dôsledky, ktoré so sebou prinášajú. Na príklade štátov, ktoré boli formované práve v dôsledku migrácie – Kanada, Spojené štáty, Austrália, demonštrácia prvých foriem multikulturalizmu vo svete. Postupom času sa však začínajú prejavovať nedostatky tohto konceptu, pre ktoré je predmetom mnohých kritík.