Pôsobenie Islandu v medzinárodných organizáciách od vyhlásenia nezávislosti po vypuknutie globálnej hospodárskej kríz - Hovorková, Katarína, 1992-
Island sa po vyhlásení nezávislosti na konci 2. svetovej vojny vďaka stabilnej politickej situácii a rozkvete hospodárstva postupne začal uchádzať o členstvo v medzinárodných organizáciách. Namiesto členstva v novovzniknutých EZVO a EHS sa sústredil na vstup do OSN, NATO a dohodu s USA. Začiatkom 70. rokov 20. storočia, vzhľadom na potrebu rozšírenia svojich odbytových trhov, vstúpil do Európskeho združenia voľného obchodu, avšak po dosiahnutí ekonomických cieľov sa vláda Islandu ďalej nesnažila o presadzovanie národných záujmov za hranicami štátu. Zlom v politickom smerovaní nastal až v 90. rokoch 20. storočia, kedy sa stal členom Európskeho hospodárskeho priestoru a začal si uvedomovať nutnosť participácie na zásadných rozhodnutiach tejto organizácie za účelom väčšej politickej aktivity v medzinárodných vzťahoch.