Energetická bezpečnosť ČĽR v kontexte rastúcej závislosti od importu ropy - Kadvanová, Katarína
Čínska ekonomika zažívala v ostatných troch dekádach rapídny hospodársky rast sprevádzaný enormnou spotrebou energie. Napriek tomu, že Čínska ľudová republika nepatrí medzi krajiny s chudobnými zásobami nerastných surovín, v súčasnosti už nie je schopná pokryť rastúci dopyt domácou produkciou a jej závislosť od dovozu zo zahraničia neustále rastie. Hoci ropa nepredstavuje najdominantnejší zdroj čínskeho energetického mixu, potenciálne výpadky dodávok tejto suroviny by mali výrazne negatívny vplyv na energetickú bezpečnosť ČĽR. Problematika pozície ropy v čínskom energetickom mixe a diverzifikácia ako jeden z využívaných nástrojov na zlepšenie energetickej bezpečnosti. Úspešnosť jej implementácie vo vzťahu k energetickej bezpečnosti ČĽR.