Gender a sémantické posuny v diskurze vo francúzskom jazyku - Melušová, Elena, 1953-
Problematika rodových otázok v diskurze z hľadiska pragmatiky s ohľadom na pohlavie percipienta. Na konkrétnych príkladoch sa uvádza rôzne vnímanie toho istého sémantického výrazu mužmi a ženami. Gender je kategória rodu, ktorá sa uplatňuje v mnohých jazykoch. Z hľadiska psychológie a adekvátnej percepcie informácie treba rozlišovať gender, rod percipienta. Rovnaká informácia môže byť interpretovaná rôzne, určitá štylizácia môže byť neakceptovateľná pre príslušníkov ženského rodu, alebo nepochopená príslušníkmi mužského rodu.