Priestorová analýza inovačných zhlukov: prípadová štúdia regiónov EÚ - Furková, Andrea, 1975-
Priestorové zhluky v oblasti inovačných aktivít v 245 NUTS2 regiónoch Európskej Únie sledovaných v roku 2011. Patentové žiadosti na Európsky patentový úrad boli zvolené ako zástupca inovačnej činnosti. S cieľom zodpovedať hlavnú otázku, či inovačné aktivity regiónu môžu byť spájané s inovačnými aktivitami v susedných regiónoch, boli aplikovaná globálna a lokálna verzia Moranovho I. Analýza identifikovala 88 regiónov s pozitívnou priestorovou autokoreláciou, čo znamená, že podobné hodnoty patentových žiadostí majú tendenciu vytvárať priestorové zhluky. Taktiež na základe výsledkov bivariantného Moranovho I bolo zistené, že inovačné vstupy ako výdavky na výskum a vývoj a ľudské zdroje vo vede a výskume sú priestorovo korelované s patentovými žiadosťami.