Collar agreements in cross-border mergers & acquisitions - Hečková, Jaroslava
Využitie nástrojov pre riadenie rizika pri fúziách a akvizíciách je na medzinárodných finančných trhoch stále relatívne obmedzené, nedávny nárast volatility na kapitálových trhoch zvýšil pravdepodobnosť ich využitia v budúcnosti. Tieto nástroje možno klasifikovať do dvoch kategórií: nástroje pre riadenie rizika pred uzatvorením zmluvy, najmä zmeny cien ponúkaných akcií, ktoré môžu ukončiť následné ovplyvňovanie podmienok obchodu; a nástroje contingent value. V prvej kategórii nástrojov, zabezpečovacie nástroje typu collar poskytujú kupujúcim i predávajúcim prostriedok na zníženie cenového rizika, čo následne znižuje ex post náklady na vyjednávanie a dáva manažérom oboch spoločností jednoduchý spôsob zabezpečenia sa pre prípad fluktuácie cien akcií.