Gravitačný model zahraničného obchodu českej a slovenskej republiky 1995–2012: ako sa zmenili determinanty obchodu? - Grančay, Martin, 1984-2024
Gravitačné modely obchodu Slovenskej a Českej republiky za obdobie rokov 1995–2012. Pri ich tvorbe je využívaná Heckmanova korekcia a metóda Tobit. Prezentované gravitačné modely poskytujú odpovede na niekoľko otázok o determinantoch zahraničného obchodu SR a ČR v uvedenom období: Je členstvo v Európskej únii významným faktorom priamo ovplyvňujúcim bilaterálne obchodné toky krajín? Ako sa v čase mení význam hospodárskej úrovne, vzdialenosti a spoločnej hranice? Aký vplyv na zahraničný obchod SR a ČR má podobnosť výšky príjmu na obyvateľa s obchodným partnerom? Poznanie odpovedí na tieto otázky má implikácie tak pre ekonomickú teóriu, ako aj pre praktickú hospodársku politiku.