Mračná nad strednou Európou - Leško, Marián
Utečenecká kríza v Európe je skúška, ktorú buď Európska únia zvládne, alebo jej hrozí rozpad. Strach z neznáma je živnou pôdou pre nacionalizmus a zároveň pre opovrhovanie tradičnými leberálnymi hodnotami, ktoré sú základnými kameňmi dnešnej modernej Európy. Odklon od toho, čoho sa občania v roku 1989 dožadovali, badať naprieč krajinami celej strednej Európy. Dôvodov je viacero.