Ceny nespracovaných potravín a ich vplyv na spomalenie inflácie od roku 2013 - Karmažin, Branislav
Od začiatku roku 2013 sa na Slovensku, ale aj vo väčšine krajín EÚ spomalila inflácia až na historické minimá. Jedným zo zdrojov tohto vývoja je aj spomalenie dynamiky cien nespracovaných potravín. Veľkosť vplyvu tohto faktora na spomalenie inflácie a z toho aj na veľkosť predikčnej chyby bola v jednotlivých krajinách odlišná. Slovensko možno hodnotiť ako jednu z najexponovanejších krajín v dôsledku volatility a tiež celkovej veľkosti zmeny dynamiky nespracovaných potravín za posledné dva roky.