Prístupy k meraniu finančnej výkonnosti podniku - Hyránek, Eduard, 1955-
V súčasnosti je možné sa stretnúť s početnými metódami a spôsobmi na meranie výkonnosti podniku. Metódy zamerané na tvorbu hodnoty sú zamerané predovšetkým na finančnú výkonnosť a kombinujú tri hlavné finančné charakteristiky podniku: vyprodukované operatívne peňažné toky, kapitál nevyhnutný na generáciu peňažných tokov a náklady na vložený kapitál. Oproti tradičným ukazovateľom výnosnosti, ako je rentabilita aktív (ROA), rentabilita vlastného kapitálu (ROE), vychádzajú zo základnej podnikateľskej, resp. hospodárskej činnosti, návratnosť hodnotia v kontexte nákladov kapitálu a snažia sa vyhnúť skresleniu účtovného výkazníctva.