Synchronizácia národných a regionálnych hospodárskych cyklov krajín EÚ-15: prípad Francúzska a Nemecka - Štiblárová, Ľubica
Úroveň synchronizácie hospodárskych cyklov v zoskupení krajín EÚ-15. Analýza je vykonaná na dvoch úrovniach – národnej a regionálnej tradičným prístupom pomocou Hodrick-Prescottovho filtra a Pearsonovho koeficientu korelácie, ako aj alternatívnym prístupom minimálnej kostry grafu. Výsledky ukazujú, že krajiny EÚ-15 vykazujú vysokú mieru súladu s cyklom eurozóny. Francúzsko a Nemecko – reprezentanti „jadra Európy“ dosahujú na národnej úrovni dlhodobo vysokú mieru synchronizácie, avšak v prípade regionálnej úrovne boli identifikované rozdiely – zatiaľ čo Nemecko vykazuje synchronizáciu aj na regionálnej úrovni, tento predpoklad nebol potvrdený v prípade Francúzska.