Daňové dôsledky transférového oceňovania zahraničných závislých osôb - Baštincová, Anna
Globalizácia znamená predovšetkým rozvíjanie siete medzinárodných ekonomických vzťahov a rast počtu nadnárodných spoločností. Nadnárodné spoločnosti ako hlavní účastníci globálneho trhu majú tendenciu zdaniť zisk v štáte s najnižším daňovým zaťažením. Túto výhodu dosahujú umelým presunom zisku medzi členmi nadnárodnej skupiny, ktorí majú sídlo v rôznych štátoch, účelovým oceňovaním vzájomných obchodných a finančných transakcií. Úlohou transferového oceňovania je určiť správnosť stanovenia transferových cien, vykázanie objektívneho výsledku hospodárenia v závislosti od reálnych ekonomických prínosov a zabezpečenie spravodlivého rozdelenia ziskov medzi jednotlivých členov skupiny do príslušnej daňovej jurisdikcie. Právna úprava transférového oceňovania na Slovensku. Metódy transférového oceňovania.