Regional GDP growth in Czech and Slovak NUTS3 regions: spatial analysis - Chocholatá, Michaela, 1977-
Problematika regionálneho rastu HDP s dôrazom na nástroje priestorovej analýzy. Analýzy týkajúce sa regionálneho rastu HDP sú v poslednom období veľmi populárne s cieľom identifikovať regionálne rozdiely a prijať vhodné opatrenia na ich odstránenie. Dôležitým aspektom takejto analýzy je uvažovanie priestorovej dimenzie a špecifikácia susediacich regiónov na základe vhodnej definície matice váh. Testovanie priestorovej autokorelácie je možné pomocou rôznych štatistík. Aplikácia globálnej a lokálnej Moranovej I štatistiky a lokálnej Getisovej- Ordovej Gi štatistiky.