Daň z motorových vozidiel - Dobšovič, Dušan
Daň z motorových vozidiel je súčasťou sústavy daní v Slovenskej republike, ktorú sú povinní odvádzať podnikatelia v rámci ich podnikateľskej činnosti v súvislosti s používaním motorových vozidiel. Daňová povinnosť k dani z motorových vozidiel vzniká daňovým subjektom v zmysle zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. , ktorý je účinný od 1. 1. 2015. Predtým táto povinnosť vznikala v zmysle § 84 až 96 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Od januára 2015 teda už nejde o miestnu daň, ktorú ukladá vyšší územný celok. Výšku dane už neurčujú vyššie územné celky vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach, ročné sadzby dane sú stanovené priamo v prílohe č. 1 nového zákona. Jednotne sa v súčasnosti upravujú sadzby dane, oslobodenia, zvýšenia a zníženia sadzieb daní, ktoré sú platné v rámci celého Slovenska.