Slovenský finančný sektor z pohľadu finančnej stability - Šesták, Ľuboš
Finančnú stabilitu pozitívne ovplyvňoval ekonomický vývoj v externom prostredí, najmä v rozvinutých krajinách, ale aj v domácej ekonomike. Pokračovanie ekonomického rastu je však spojené s viacerými rizikami, ktoré v uplynulom období zaznamenali zhoršenie. Nízky ekonomický rast a expanzívna menová politika naďalej podporujú pretrvávanie prostredia extrémne nízkych úrokových sadzieb, ktoré prináša tak pozitíva, ako aj riziká pre finančnú stabilitu. V bankovom sektore pokračuje vysokým tempom rast úverov domácnostiam, ktorý je sprevádzaný aj rastom zadlženosti domácností a možným rastom cien na trhu nehnuteľností. Hoci ziskovosť vo všetkých sektoroch finančného trhu zaznamenala v roku 2015 medziročný rast, možno očakávať, že tento trend v budúcnosti nebude pokračovať. Podhodnotenie rizík pri investičných rozhodnutiach v prostredí nízkych úrokových sadzieb môže takisto viesť k horšej ziskovosti v budúcnosti.