Pracovné sily a výkonnosť poľnohospodárstva v SR - Szabo, Ľuboslav
Príspevok je venovaný miestu výrobného faktora pracovná sila a jeho funkcii pri raste výkonnosti v sektore poľnohospodárstva v krajinách EÚ a na Slovensku. Počet pracovných síl v poľnohospodárstve a v poľnohospodárskych podnikoch trvale klesá pri raste technologického vybavenia výroby a raste výkonov. Rast produktivity práce v slovenskom poľnohospodárstve dosahuje priemer EÚ 28, ale v miere výkonnosti na jednotku plochy sme až na konci rebríčka európskych krajín. Lepšie výsledky v produktivite práce i vo výkonnosti podnikov dosahujú obchodné spoločnosti pred družstevnými podnikmi, ktoré zaostávajú v technickom vybavení práce.