Význam systému MES pre riadenie výrobného podniku - Gontkovičová, Barbora, 1986-
V dôsledku globalizácie, outsorcingu a kratšieho životného cyklu podniku sa zvyšuje komplexnosť výrobných procesov, pričom neustále rastie tlak na efektivitu a kvalitu. Následne efektívne a flexibilné riadenie výrobného podniku vychádza z komplexných informácií o stave, možnostiach a rezervách výroby. Potrebné informácie môže poskytnúť informačný systém tzv. strednej úrovne, ktorý monitoruje a kontroluje výrobný proces. Rastúci význam MES (Manufacturing Execution System) a jeho postavenie v rámci informačného a riadiaceho systému vo výrobnom podniku.