Identifikácia a zmeny marginálnych regiónov na Slovensku (z aspektu sociálno-ekonomickej marginality) - Michálek, Anton
Vymedzenie marginálnych regiónov na úrovni okresov (NUTS 4) z aspektu vybraných relevantných indikátorov sociálno-ekonomickej marginality, ktoré odrážajú úroveň ekonomického rozvoja, podmienky života obyvateľov a sociálnu klímu regionálnych spoločností. Významným prínosom príspevku je zachytenie zmien ich vývoja, ktoré nastali v rokoch 2001 a 2011. Z pohľadu Slovenska ide v mnohých aspektoch o veľmi významné obdobie, pretože v tomto období sa Slovenská republika stala členom EÚ (2004), členom eurozóny (2009), spolu s ostatným svetom bolo postihnuté ekonomickou krízou (2008) a pod. Uvedené, ale i ďalšie udalosti mali významný vplyv na regióny a ich zmeny.