Skúmanie vplyvu finančnej štruktúry na finančnú výkonnosť a finančnú stabilitu slovenských a českých podnikov - Kalusová, Lenka, 1987-
Autorka zisťuje, či prostredníctvom stanovenia vhodného pomeru medzi vlastnými a cudzími zdrojmi, je možné zabezpečiť dlhodobú stabilitu podnikov a či je možné vhodnou štruktúrou jednotlivých foriem zdrojov financovania v rámci finančnej štruktúry podniku prispievať k zabezpečeniu finančnej stability podniku ako dôležitého predpokladu v pokračovaní činnosti podniku v budúcnosti a vykonávaní jeho základného poslania a stratégie. Výskum ukázal, že vyššiu finančnú výkonnosť dosahujú podniky, ktoré sú menej zadlžené, t.j. medzi rentabilitou aktív a celkovou zadlženosťou ide o negatívnu závislosť. Predikčný model finančného zdravia podniku – Tafflerov model.