Základné aspekty úspešnej komunikácie pracovníkov v cestovnom ruchu s klientmi - Litomerický, Juraj
Základné zásady úspešnej komunikácie s klientom v sektore služieb. Kvalita komunikácie so zákazníkom v službách, a teda aj v cestovnom ruchu. V ktorých oblastiach a akým spôsobom sa treba vyhnúť komunikačným chybám.