Výkon operácií menovej politiky ECB a situácia na peňažnom trhu v roku 2015 - Kostelný, Roman
Na začiatku roku 2015 odborná verejnosť očakávala, ako ECB pristúpi k zámeru prehodnotiť nastavenie menovej politiky. Keďže sa kvalitatívne uvoľňovanie vo forme dodatočných úprav kľúčových úrokových sadzieb vyčerpalo a poskytovanie likvidity prostredníctvom refinančných tendrov záviselo od dopytu bánk eurozóny, diskutovalo sa o tom, či ECB zvolí aktívny prístup pri dodatočnom uvoľnení menovej politiky po vzore významných svetových centrálnych bánk. Odborná verejnosť sa zhodla na tom, že bez zaradenia vládnych dlhopisov krajín eurozóny medzi nakupované aktíva by nebolo možné zvýšiť peňažnú zásobu na požadovanú úroveň a vykonávať kvantitatívne uvoľňovanie počas dlhšieho obdobia