Aktuálne otázky daňovo-odvodovej politiky - Rievajová, Eva
Súčasný vývoj daňovo-odvodovej politiky a zhodnotenie jej vplyvu na zamestnanosť. Dane a odvody predstavujú dôležitý zdroj potrebný pre fungovanie ekonomiky štátu a zásadnou mierou ovplyvňujú správanie sa ekonomických subjektov krajiny. Porovnanie daňovo-odvodového zaťaženia na základe ukazovateľov daňovej kvóty. Otázkam a problémom daňových systémov sa aktuálne venuje aj Európska komisia vo viacerých relevantných dokumentoch. Zvyšujúci sa trend daňovo-odvodového zaťaženia nepriaznivo vplýva na zamestnanosť hlavne u skupín s nízkou a priemernou mzdou. Vysoká úroveň daňovo-odvodového zaťaženia môže obmedzovať tak úroveň dopytu po pracovnej sile, ako aj úroveň ponuky pracovnej sily.